14.nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Pettused

Tänapäeva nutiajastu noori on ilmselt aina raskem petuskeemide ohvriks püüda, kuid kurb tõsiasi on see, et pensionäre ja vanemaid inimesi, kes ei ole arvutite ja nutiseadmetega veel nii sina peal, on üpriski palju. Paljud neist õnneks on igasuguste uute seadmete ja võimaluste suhtes küllaltki skeptilised ning ilmselt tuleb see pigem kasuks. Kahjuks leidub ka selliseid, kes arvavad, et teavad väga hästi, mida nad arvutis või nutiseadmes teevad ning kui peakski juhtuma, et nende skeptilisus kaob, siis võibki asi ohtlikuks kujuneda. Nimelt on sellised inimesed eriti heaks saagiks kurjategijatele.

Näiteks üks selline petuskeem, mida on ilmselt nii mõnele pensinärile hea maha "müüa" on AnyDeski abiga krütorahadega kauplema "õpetamine" ja päriselt tegelikult väga suurte summade välja petmine krüptoraha läbi. Kahjuks olen ka ise selle teemaga kokku puutunud, tean isiklikult pensionäri, kes sai väga suurte summadega petta ning politsei teda kahjuks aidata ei saa. Õnneks on antud inimesega pigem hästi, teda ümbritseb pere. Küll aga arvan, et neid pensionäre on rohkem, kes on kaotanud näiteks omale pensioniea jaoks konto peale kogutud raha just selliste skeemidega ning kellel ei ole lähedasi, kellele nad julgeks sellistest asjadest rääkida. Õnneks ja kahjuks enamikel Eesti penisionäridel pole väga palju kaotada... Küll aga kui mõni peaks kogu pensioniraha välja võtma ja selle kaotama, siis tekivad sellest ilmselt väga suured probleemid.

Tehnoloogia poole pealt aitaks kindlasti antiviiruse tarkvara ja näiteks tulemüür, mis takistaks pensionäril kahlaseid tarkvarasid alla laadimast või aitaks seda oluliselt raskendada.

Tahaksin väga uskuda, et tulevikus aitab tehnoloogia rohkem inimesi petturite eest kaitsta, kuid ilmselt praegu on vaja inimesi rohkem koolitada. Nooremad inimesed võiksid näiteks oma suguvõsas või kasvõi lähiringis vanureid harida ja mitmetest petuskeemidest rääkida ning anda nõuandeid kuidas neid vältida. Nooremad võiksid ka nö mentori rollis olla, et vajadusel oma lähedasi erinevate küsimustega aidata. Küll aga kõigil ei ole võibolla lähedasi või siis ei ole nendega suhtlus väga hea ja seega lisaks võiksid ka pensionäridele olla riigi või omavalitsuste poolt korraldatud koolitused, kus neile räägitaks päriselt petuskeemi ohvriks langenud inimeste lugusid, et reaalsus kohale tuua.

Küll aga on vanureid ilmselt pigem raske õpetada ja selle pärast võiksid kasvõi näiteks pankadel kasutuses olla erinevad meetmed, mis aitaks selliseid juhtumeid ära hoida. Näiteks võiks mõnel pangatöötajal olla selline ülesanne, et kui pensinonär üritabki enda kogu panga kontol olevat summat kuskile kahtlase päritoluga kontole kanda, siis peaksid nad kuidagi teistmoodi(võrreldes tavaklientidega) veenduma, et see inimene päriselt seda teha soovib. 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. nädal: Teistmoodi IT

15.nädal: Eetika ja IT