12. nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

    Kui midagi on hea ja lihtne kasutada, siis üldiselt mõistame me seda postiivse nähtusena. Küll aga on ka sellel nähtusel nii positiivseid kui ka negatiivseid aspekte.

    Üks suurim positiivne asi kasutatavuse juures on õpitavus. Tänapäeval on arvutite ja muude seadmete kasutama õppimine suhteliselt lihtne. Paljud seadmed oskavad sind vähemalt alguses ise suunata ning kui tekibki mõni küsimus, siis peaaegu alati saad sellele vastuse googeldades. Paljudel seadmetel ja programmidel on esmakordsel kasutamisel olemas interaktiivne õpetus(tutorial), mis tihtipeale seletab kasutajale kõik vajalikud ja mittevajalikud nupud ja toimingud ära, niiet kasutaja ülesanne on vaid olulised asjad meelde jätta. Samuti on ka oluliste asjade meeldejätmine üpriski lihtne, paljud asjad on sarnase loogikaga ülesehtitatud. Nii on võimalik pea igas vanuses inimesele selgeks teha, kuidas ta arvutis või nutiseadmes vajalikud asjad tehtud saab.

    Kahjuks on ka kasutatavuse juures üks suur miinus. Kriminaaltegevus oli muidugi ammu enne arvuteid juba olemas, aga kindlasti on arvutid selle toimimist palju lihtsamaks muutunud. Mida lihtsam on arvutit kasutada, seda lihtsam on paraku ka kriminaalidel seda teha. Seega püüdes midagi head teha võib tulemus olla ikkagi midagi halba, nagu ka üks hea ja tuntud vanasõna ütleb, siis ükski heategu ei jää karistuseta. Kahjuks ei oska arvutid ise inimese heatahtlikkust veel mõõta ja seega lihtsad toimingud võivad sattuda kellelegi halvematel juhtudel eluohtlikuks. Ilmselt on see juba kõigile teada, et turvalisem on enda elu kohta privaatseid detaile terve maailmaga mitte jagada, sest kunagi ei tea, millal see halvasti võib lõppeda. Võibolla oleks mõistlik tulevikus rohkem resursse suunata sinna, et arvuti tunneks pahatahtlikkuse paremini ära, kuid muidugi puhtalt selle põhjal kriminaaltegevusega võidelda ei saa.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. nädal: Teistmoodi IT

14.nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

15.nädal: Eetika ja IT