13. nädal: Teistmoodi IT

Ma usun, et peaaegu kõik inimesed teevad vahel arvutis või nutiseadmes kirjutamisel vigu, küll aga on ilmselt erinevate puuetega inimestel neid palju raskem ja aeganõudvam korrigeerida. Lisaks sellele, et kõik inimesed teevad ilmselt kasvõi harva väiksemaid kirjavigu, siis mõnikord võivad kirjutatusse vead sisse tulla ka teadmatusest, näiteks võõrkeelt kasutades.
   Nende probeemidega võib abi olla sellisest tarkvarast, mis aitab õigekirja kontrollida(proofreading software). Ilmselt on see selline leiutis, mis muudab erivajadustega inimeste kirjutamise oluliselt kergemaks. Ma loodan, et sellist asja on ka võimalik kasutada teiste tugilahendustega koos ning ilmselt on see kasuks peaaegu kõigile arvutit kasutatavatele erivajadustega inimestele. Kindlasti aitab see just düsleksikuid päris palju, aga samas ka näiteks siis, kui klaviatuuri kasutamine on raskendatud ja isegi muude tugilahenduste abiga kipuvad kirjavead sisse tulema, seljuhul tundub sellise tarkvara kasutamine hädavajalik. Sellistel juhtudel aitab selline tarkvara ka tõenäoliselt väga palju aega kokku hoida.
    Tundub, et üks parimaid, mis arvestab ka puuetega inimestega, on Ginger. Ginger ei aita ainult kirjavigu korrigeerida, vaid teeb ka soovitusi kuidas lause struktuuri loogilisemaks muuta, kirjavahemärke paremini kasutada ja stiili parandada. See oskab tagasisidet anda ka siis, kui mõni sõna on näiteks kontekstist väljas ja seega aitab vältida ebaloogilisi lauseid. Samuti aitab Gingeri tagaside kirjutajal ennast kirjutamise ajal arendada, et järgmine kord oskaks ta juba paremini kirjutada. Ginger sisaldab ka endas näiteks tekstilugejat, see tööriist on jällegi väga suureks abiks paljudele erinevate puuetega inimestele. Samuti sisaldab see ka näiteks tõlkesüsteemi ja sõnastikku. Ma usun, et mida rohkem funktsioone on ühe tarkvaraga saadaval, seda parem, sest see võimaldab kiiremat ja efektiivsemat kirjutamist, näiteks ei pea vahepeal eraldi google translate'i lahti tegema, et sõna tähendust otsida. Mõnel juhul võib inimesel iga liigutus olla märkimisväärse tähendusega ja tõenäoliselt on selline tarkvara suureks kasuks.

Kasutatud allikad:
https://www.kasareviews.com/ginger-review-pros-cons/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

14.nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

15.nädal: Eetika ja IT